'Travaliu 12 ore'

Venirea primului bebe in viata mea si a sotului meu a fost un eveniment foarte important, plin de incarcatura emotionala. Pentru a o primi cum se cuvine am apelat in primul rand la discutii cu dna MUSAT, specialist in acest domeniu, carti, internet. Pe langa informatii despre bebe, alimentatie, exercitii, relaxare, cel mai pregatit moment a fost cel al nasterii: tipuri de nastere, etapele nasterii, ce trebuie facut in fiecare etapa, exercitii de respiratie, meditatie, relaxare. Toate aceste informatii m-au ajutat sa pot decide in cunostinta de cauza ce trebuie sa fac in aceasta perioada.  Avand in vedere dorinta mea de a avea un bebe cat mai sanatos, care sa nu fie “poluat” cu tot felul de medicamente, am optat pentru o nastere naturala, fara anestezie. Bazandu-ma pe cunostintele deja acumulate am reusit sa duc singura o parte a travaliului, care a durat in total vreo 12 ore. In partea finala, dupa “ruperea apelor”, durerile au fost din ce in ce mai mari, iar exercitiile de respiratie de una singura nu-si mai faceau efectul. In acest moment interventia doamnei Musat, care m-a sustinut cu dragoste, dar in acelasi timp si cu fermitate, as putea spune ca m-au salvat de la a nu ceda “ispitei” unei anestezii.
As recomanda cu caldura si celorlalte viitoare mamici sa incerce sa gaseasca sprijin in acest moment dificil al existentei, persoane capabile, care au cunostintele necesare, daruite acestei meserii. Nu-mi pare rau de efortul facut, chiar daca intr-un final bebelusul a venit printr-o operatie cezariana (mai ales ca bebelusul meu e cu totul deosebit) insa nu as fi reusit fara sprijinul doamnei Musat.
Problemele nu se termina odata cu nasterea, as putea spune ca de abia acum incep. Bebelusii sunt fiinte atat de fragile, dar in acelasi timp asa de puternice! Fiecare problema a lor devine o tragedie pentru parinti. Totodata, alaptarea poate crea probleme - furia laptelui de exemplu - incorect monitorizata poate duce la probleme majore. Dar eu nu pot decat sa multumesc doamnei Musat pentru sfturile care m-au scutit de neplaceri. Problemele care apar pot fi rezolvate si cu un telefon sau e-mail, fara a fi nevoie de fiecare data de prezenta specialistului.  
Urez viitoarelor mamici nastere usoara si copii sanatosi, insa as lansa si un avertisment: cautati ajutor, pentru ca lucrurile pot fi mai usoare, mai linistite, mai sigure, in cazul in care apelati la ajutor profesionist oferit cu daruire si dragoste. Doamna Musat Georgeta mie mi-a oferit un astfel de ajutor si chiar mai mult! 
Eugenia - mamica cu bebelus de 2,5 luni- Sofia.

 
Cursuri