Sanzienele, leac de pret

24 iunie – Praznuirea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica
 
Traditia aminteste minunatele coronite făcute cu ocazia sarbatorii care sunt pastrate tot anul in casa, ca fecioarele si sotiile sa fie ferite de griji si sa fie iubite de flacăii si sotii cei vrednici si gospodari. Sanziana (Galium verum), floarea cu nume de zeita, este considerata o planta magica și este folosită din timpuri stravechi in descantece si leacuri.
 
Cunoscute şi sub denumirea populara de dragaica sau floarea Sfantului Ion, sanzienele constituie una dintre plantele medicinale cele mai utilizate în medicina naturista. Acestea se recolteaza în timpul Infloririi, în lunile mai-septembrie, prin tăierea la 3-5 cm deasupra solului. Se usucă la umbră în strat subţire, în poduri acoperite cu tablă sau artificial, la 40-50°C. Principalele proprietăţi terapeutice sunt depurative (de curăţire a sângelui), diuretice, colagoge (favorizează secreţia bilei), astringente, cicatrizante, antiinflamatoare şi vulnerare (grăbeşte vindecarea rănilor), sedative, antispasmodice în afecţiuni neurovegetative, sudorifice, aperitive, aromatizante. Preparatele din sânziene sunt recomandate în boli cutanate (răni, furuncule, pecingine, acnee, psoriazis), boli ale sistemului nervos (nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, vertij), boli digestive (icter, calculoză biliară), boli renale (elimină calculii, nisipul şi deşeurile toxice din rinichi), boli cardiace, afecţiuni ale glandelor tiroide şi ale coardelor vocale, dureri reumatice, boli de metabolism (obezitate, anemie)...


Traditia spune ca sanzienele, zane bune, plutesc sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, inmultesc animalele si pasarile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor. In noaptea de Sanziene, spune Mihail Sadoveanu, “Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stelele si vanturile"

Sa aveti o sarbatoare frumoasa si iubire in inimi mereu! 

 
Cursuri