Pastele mic-duminca Tomii, a doua dupa Paste

Duminca Tomii este a doua duminică după Paște și i se mai spune și Paștele mic. În această zi mai există o sărbătoare, Mătcălăul. Nu se prea știe cine e Mătcălăul, unii cred că ar fi fratele Paștelui, fratele mai mic. Se face pomană pentru morți. Tinerii se leagă frați și tinerele surori. Există mai multe feluri în care se face înfrățirea. Unul dintre ele este frăția „de păr”: viitorii frați sau viitoarele surori își rup câte un fir de păr și le îngroapă împreună. Dar se mai pot înfrăți „pe sânge”, „pe pâine”, „pe pai”, „pe datul mâinii”, ”pe ocolirea mărului”...

În Duminica Tomii este sărbătorit în multe locuri Paștele Blajinilor sau al Rocmanilor. Cine sunt blajinii sau rocmanii? Un popor creștin care locuiește departe, prin ostroavele mărilor, pe unde trece apa Sâmbetei. Ar fi aceia care, când Moise a deschis drum prin mare, n-au apucat să treacă. Alții pretind că ar trăi sub pământ sau chiar lângă Rai, într-un loc unde este tot timpul cald. Acești creștini nu au case. Trăiesc sub umbra pomilor. Umblă goi și se hrănesc cu poame. În schimb, sunt evlavioși și foarte blajini. Îți petrec viața rugându-se. După moarte, merg direct în Rai. Bărbații se întâlnesc cu femeile lor numai o dată, de Paște. Problema lor este că sunt tare nepricepuți și nu știu să socotească zilele, ca să știe când cade Paștele. Noroc cu româncele care îi anunță aruncând coji de ouă roșii pe râu. Rocmanii primesc vestea și își sărbătoresc Paștele peste o săptămână.
 
 *Rocmani, oameni buni care trăesc la răsărit între necredincioși și de mila cărora se aruncă în timpul Paștelor găoace de ouă în râuri: Paștile Rocmanilor.
ROCHMAN, milos, adică cei buni, epitet ce răspunde întocmai sinonimului Mold. Blajini
 
Referințe 
Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor românești (Humanitas, 1998)
Muzeul Național al Țăranului Român
Dexonline.ro 

 
Cursuri