Duminica de Florii, traditii si obiceiuri


Ce semnifică Duminica Floriilor?
 
Duminica Floriilor este o sarbătoare creștină care nu are o dată exactă, dar care este întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea de Florii comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Tradiția precreștină atribuie acestei zile semnificația renașterii naturii. De cele mai multe ori, termenul Florii este legat de mitologia romană, crezându-se că ar proveni de la Flora, zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini.  

Traditii si obiceiuri de Florii
 
În unele sate, de Florii, oamenii agaţă pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi sau la ferestre ramuri de salcie care au fost sfințite, asa incat, toţi membrii familiei se vor bucura de prosperitate şi vor fi sănătoși. În grădini, se îngroapă mugurii salciei sfinţite sub prima brazdă, astfel, cei care vor face asta vor cunoaște belşugul.
Pentru spor în casă, credincioşii pun la uşi şi la icoane crenguţe de salcie pentru a atrage binele și norocul. Crenguţele de salcie se ţin în casă un an. 
În anumite sate din Banat şi din Transilvania, fetele mari pun o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit, pe care, după răsăritul soarelui, le iau din acel loc. Obiceiul ajută în dragoste şi sănătate.
În duminica de Florii, oamenii au dezlegare la peste, au voie să mănânce peşte. Acestia merg la biserică cu flori şi se întorc cu mâţişori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie şi o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuinţări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor.
Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească la fel ca pomii aflaţi în floare. În alte părţi se spală pe cap tocmai în această zi si ca să fie de folos părului, să-l facă să strălucească de sănătate, apa trebuie vărsată la rădăcina unui păr.
Tot potrivit credinței populare, cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.  
 
Referinte 
- Irina Nicolau – Ghidul sărbătorilor românești (Humanitas, 1998)
- Doxologia  

 
Cursuri