"ZILELE SANATATII CUPLULUI - ZILELE ALAPTARII"

Anul 2016 - prezent   INITIATIVA PENTRU O VIATĂ MAI BUNA SI MAI FRUMOASA CONTINUA

Anul 2015 - seria conferintelor lunare INITIATIVA PENTRU O VIATĂ MAI BUNA SI MAI FRUMOASA, sustinute in parteneriat cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"

Anul 2013 - 2014 "ZILELE ALAPTARII 2013 - 2014" primul program de Educatie Continua in Lactatie si Alaptare sustinut integral de specialisti romani, creditat de International Board of Lactation Examiners (IBLCE) cu 16 credite (CERPs)L, E, sau R, valabile 5 ani 

2013 - Conferinta Zilele Sanatatii Cuplului - Zilele Alaptarii - Vezi PDF extras din Revista Medica Academica! "M.A.M.A"(Mame Aproape de Mame Alaptand) - "Managementul sustinerii alaptarii pentru nou nascutii prematuri"

Anul 2012 - "Un Nou Concept de Ingrijire  

Anul 2011 - "Vorbeste cu Noi despre Alaptare  

La 26 octombrie 2012 Biblioteca Academiei Romane, amfiteatrul I. E. Radulescu, a gazduit cea de a doua editie a conferintei “Zilele sanatatii cuplului - Zilele alaptarii". Avand ca tema “Un Nou Concept de Ingrijire” evenimentul 2012 organizat de Asociatia“Totul pentru Tine si Copilul Tau” (ATTCT) face parte din campania de sutinere mondiala a alaptarii si constituie o abordare cuprinzatoare a miracolului nasterii si alaptarii din perspective multiple tinând de actul medical, legislatia aferenta, precum si de concepte legate de traditiile si de spiritualitatea romanesca.

Conferinta a reunit profesionisti din varii domenii de activitate: medical, juridic, istoric, teologic, psihologic, intr-o dezbatere complexa privind dificultatile cu care se confrunta atat proaspetele cat si viitoarele mamici, precum si furnizorii de servicii medicale, oferind informatii de ultima ora asupra progreselor inregistrate in medicina si cercetare, dar atragand si atentia asupra numarului ingrijorator al mamelor care aleg sa nu isi alapteze bebelusii, nefiind informate corespunzator. Evenimentul a facilitat dezbaterea unor aspecte legate de pregatirea nasterii, ingrijirea nou nascutului si dificultatile alaptarii, promovand solutii de sustinere pentru viitoarele si proaspetele mamici.

In deschidere, Georgeta Musat a facut o trecere in revista a celor 7 conferinte de sprijin pentru alaptare organizate de ATTCT in perioada 2002-2012 (“Managementul Alaptarii in Primele 14 Zile”- la Bucuresti, Iasi, Buzau, Baia Mare, Arad si ”Zilele Alaptarii”- la Bucuresti).

Prof. dr. Gheorghe Peltecu a evidentiat tendintele de alegere sau recomandare a metodelor de nastere, factorii care le influenteaza, precum si posibila evolutie viitoare a acestor tendinte, analizand multipli factori care pot influenta decizia de nastere (medicali, culturali, manageriali) iar dr. Mariana Buzea a prezentat in detaliu infectiile bacteriene, evidentiind importanta muncii in echipa (specialist clinic in alaptare, obstetrician, neonatolog, microbiolog, epidemiolog) si managementul acestor conditii medicale grave. 

Alexandru Nicolae Trusca, teolog - Initierea crestina a nou-nascutului "Aproape peste tot in lume se practica, indiferent de forma, si o nastere religioasa, deopotriva sufleteasca si trupeasca" 

Dr. Anca Panaitescu a relevat aspecte noi si intresante ale cercetarii vorbind despre modificarile structurale si chimice de la nivelul creierului induse de experienta sarcinii si maternitatii, atat asupra comportamentului matern cat si a celui patern, iar dr. Nicoleta Calomfirescu a explicat de ce alaptarea reprezinta primul pas facut in preventia bolilor cardiovasculare.

Psih. Aura Isac a detaliat evolutia psihologica a copilului, iar dr. Beata Acs a mentionat cateva solutii de prim ajutor pentru salvarea vietii acestuia in situatii de urgenta.

Conf. Rodica Ursu, istoric, a vorbit despre spiritualitatea artei mositului si misiunea moasei de neam in comunitatea romaneasca, iar Alexandru Trusca, teolog, a readus in memoria participantilor traditiile romanesti pentru initierea crestina a nou-nascutului: sfanta taina a botezului, taina mirungerii si impartasaniei, elemente de maxim interes pentru orice familie care considera necesari pasii încrestinarii ortodoxe a copiilor.

Si in acest an Barbara Wilson-Clay (SUA) specialist in alaptare a salutat initiativa conferintei ATTCT mentionând ca 2012 reprezinta anul initiativei „Spital prieten al copilului” si celor 10 pasi implementati in maternitati care au creat o reala imbunatatire a ratei alaptarii pretutindeni in lume facilitand un start bun pentru mamele si nou-nascutii alaptati.

Dr. Cornelia Angelica Dumitrescu Noica a venit in intampinarea gravidelor si tinerelor mame cu remedii homeopate pentru sarcina, nastere si alaptare, iar dr. Ionut Bacanu a vorbit despre beneficiile produselor naturale in cresterea sanatoasa si armonioasa a copilului.

Av. Bogdan Grosu a explicat reglementarile juridice si aplicatiile practice privind sarcina si alaptarea, iar Georgeta Musat moasa, specialist in alaptare a enumerat in workshopul "Alaptarea - un privilegiu, nu o obligatie” strategiile privind managementul sustinerii alaptarii pentru copii prematuri, fiind binecunoscut faptul ca desi beneficiile laptelui matern sunt clar dovedite, deseori mamele si sugarii lor prematuri nu beneficiaza de ele, principalele riscuri fiind reprezentate de incetarea timpurie a alaptarii si de morbiditatea asociata nealaptarii.

2011 - "Vorbeste cu Noi despre Alaptare

Dragi mamici,
Vreau sa va împartasesc câteva gânduri cu privire la un eveniment de maxima importanta pentru noi, mamicile si, implicit, pentru bebelusii nostrii, care s-a desfasurat la Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS din Bucuresti. Este vorba despre o conferinta stiintifica pe probleme de alaptare (pacat ca nu s-a prea mediatizat acest eveniment, tematica depasind cu mult cadrul strict medical al problemei).

Am ramas placut surprinsa de nivelul de organizare, atmosfera calda si prietenoasa, care predispunea, într-o maniera eleganta si neconditioata, la meditatie în legatura cu subiectul anuntat. Participarea mai multor specialisti, de la neonatologi, dermatologi, moase, endocrinologi, neurologi la avocati mi-a revelat, dintr-o data, întreaga complexitate a actului alaptarii, atât de neglijat, din pacate!

Va rog sa ma credeti, dupa ce am ascultat comunicarile specialilistilor, am realizat ca, la urma urmei, alaptarea nu poate ramane în continuare o decizie la îndemana unei mame neinformate, care nici macar nu constientizeaza riscurile la care îsi expune bebelusul, nealaptandu-l. Bolile de piele, infectiile, riscul de obezitate sunt doar câteva dintre primejdiile carora trebuie sa le faca fata copilasii nealaptati la sân într-o proportie mult mai mare decât cei alaptati natural. Pentru prima data am stat sa ma gândesc ca, daca ar fi mai bine informate si daca societatea ar încuraja alaptarea la sân, majoritatea mamicilor ar opta pentru aceasta alegere. Ce sentiment mai puternic si ce dovada de atasament si de iubire mai mare, decât posibilitatea de ati proteja micutul, de a-i întari sistemul imunitar, oferindu-i, odata cu laptele matern, si toate elementele de care are nevoie pentru a creste sanatos ?!

Tematica comunicarilor a acoperit pe deplin toate aspectele legate de bebelusi si relatia lui cu mama, începând de la nastere si pe parcursul primului an de viata. Azi iarasi am fost surprinsa sa aflu despre relatiile de nivel neurologic si afectiv, care se stabilesc între mama si copil doar in procesul alaptarii la san.

Intr-un cuvânt, asa precum promovrea unei alimentatii sanatoase si a unui mod de viata sanatos a devenit politica de stat în tarile avansate, astfel si alaptarea la sân este privita din perspectiva debutului pe care fiecare bebelus ar trebui sa-l aiba în viata, si asta pentru ca copiii de azi sunt viitorii cetateni activi de mâine, iar o tara este puternica prin cetatenii sai. Imi exprim speranta si încrederea ca informarea corecta a tinerelor mame va deveni si la noi o prioritatea nationala, spre binele viitorului nostru.

De prisos a va mai spune, asa cum banuiti, ca sufletul acestei manifestari a fost draga noastra dna Musat, care si-a faccut un crez în viata din a promova cu multa daruire, prin Asociatia TOTUL PENTRU TINE SI COPILUL TAU interesele” bebelusilor nostrii.

Cu drag, Bucuresti 31 octombrie 2011,
Rodica Ursu, mamica Mariucai, fetita de 7 luni

 
Cursuri