Moase/Asistente OG

De ce sunt necesare grabnice ‘Norme de aplicare’ pentru profesia de Moasa?

Pentru ca, in caz de catastrofe naturale precum zapada si viscolul prin care trecem in aceste zile, prezenta Moasei si in comunitate, corespunde unei nevoi reale –  aceea de a acorda sprijin si asistenta calificata femeii dea lungul sarcinii, nasterii si lauziei fiziologice.

De 3 zile si 3 nopti asistam cu totii neputiinciosi la imagini terifiante despre zapada si viscolul prin care trece Romania. Urmarim cu atentie toate stirile TV sperand ca vantul si-a incetinit viteza, ca zapada si-a domolit caderea si ca nu mai sunt  pierderi de nici un fel.
Am aflat cu bucurie despre minunile infaptuite de Medicina de urgenta.
Si cu tristete am auzit ca in ‘Romania secolului 21’ femeile nasc pe cont propriu nu pentru ca vor, ci pentru ca nu au de cine sa fie asistate.

Daca astazi profesia de Moasa ar avea pe langa Lege si Norme de aplicare, orice comunitate din Romania ar putea beneficia de sprijin permanent pentru femei dea lungul sarcinii, la nastere si dupa.

Reinvierea profesiei de Moasa asa cum se cuvine sa fie, ar fi nu numai o repunere in drepturi, ci si o re-intoarcere la valorile traditionale de care avem atat de multa nevoie.

Cu aceasta ocazie adresez o invitatie tuturor Asistentelor de obstetrica-ginecologie sa se alature moaselor pentru ca menirea amandorura este de a fi impreuna, nu facand acelasi lucru ca pana acum ci acoperind toata gama de sevicii complexe si complete necesare unei ingrijiri eficiente a 'Mamei si Copilului'

scris de Georgeta Musat la 28 Ianuarie 2012

 
Cursuri