Sarcina gemelara

Odată rămasă însărcinată  orice femeie îşi pune întrebarea dacă nu cumva urmează să aibă gemeni.
În ultima vreme numărul gemenilor a crescut. De ce? Se ştie că dacă ai în familie (mai ales din partea mamei) rude care au copii gemeni (în special neidentici) ai şanse mai mari de a avea şi tu. În zilele noastre, vârsta la care femeile fac primul copil este din ce în ce mai înaintată şi, după cum s-a observat, şansele de a face copii gemeni între 30 şi 40 de ani sunt semnificativ mai mari decât la femeile mai tinere.
Dacă ai luat anticoncepţionale mai mult de 6 luni şi ai rămas însărcinată în luna imediat următoare opririi acestora, ai şanse de 2 ori mai mari de a avea o sarcină cu gemeni decât în mod normal. Tratamentele de fertilizare cresc şi ele şansele de a avea gemeni, ca şi administrarea de suplimente cu acid folic înainte de concepţie.
Sarcina cu gemeni poate apare în două moduri: 

  Dacă vei avea gemeni este foarte probabil să simţi intuitiv acest lucru. Se poate să câştigi în greutate mai repede, să ai greţuri mai accentuate, iar medicul care te consultă poate bănui şi el o sarcină cu gemeni prin palpare sau decelând cele două bătăi diferite ale inimilor bebeluşilor. Dar, cum acest lucru nu este întotdeuna posibil şi semnele pot fi înşelătoare, singura metodă care poate confirma acest lucru este ecografia (vaginală de la 6 săptămâni şi abdominală de la 8 săptămâni de la ultima menstruaţie); abia la 10-12 săptămâni însă se pot vedea clar cele 2 căpşoare şi se pot determina cele două bătăi separate ale inimilor.
Dacă ţi s-a confirmat că vei avea gemeni, va trebui să ai o dietă mai bogată în proteine şi alimente sau suplimente care conţin calciu şi acid folic după sfatul medicului. În felul acesta vei preveni o naştere prematură sau a unor copii cu greutate foarte mică, vei asigura o bună dezvoltare a placentei şi sacului gestaţional şi veţi fi mai feriţi de infecţii. Până la sfârşitul sarcinii trebuie să iei în greutate în medie 16-20 kg.
Având în vedere că sarcina cu gemeni presupune un risc mai mare, va trebui să mergi la control atunci când îţi recomandă medicul şi să respecţi indicaţiile acestuia. De asemenea, ai grijă să te odihneşti, dormind cele 8 ore noaptea şi făcând pauze de fiecare dată când simţi că oboseşti; nu uita că organismul tău depune un efort de 2 ori mai mare.
Sarcina cu gemeni poate prezenta un risc mai mare de complicaţii decât o sarcină normală, în principal datorită dimensiunilor foarte mari ale uterului care apasă pe celelalte organe şi datorită concentraţiei mai mari de hormoni:

  Cu toate că la o sarcină cu gemeni există o posibilitate mai mare de complicaţii la naştere, aceasta nu reprezintă întotdeauna o indicaţie pentru cezariană. Dacă ai aflat că vei avea gemeni, alege-ţi un obstetrician cu experienţă, cu care au mai născut şi alte mame de gemeni. Este bine să ştii care pot fi aceste complicaţii pentru a înţelege că este necesar să te prezinţi cât mai des la control medical şi să respecţi indicaţiile pe care ţi le-am dat. Aceasta nu înseamnă însă că va trebui să te stresezi, căci sunt destule cazurile în care sarcinile cu gemeni au decurs fără complicaţii, iar naşterea a fost normală.

Articol aparut in revista „Draga mea”

 
Cursuri