Sangerari in sarcina

Dacă eşti însărcinată si ţi se  întampla să ai sângerări, trebuie să mergi de urgenţă la medic. El este singurul care îţi poate spune care este cauza sângerării şi ce trebuie să faci în continuare. Doctorul te va examina, eventual îţi va face şi o ecografie pentru a vedea starea fătului. De asemenea, pot fi necesare şi analize de sânge pentru a determina o eventuală anemie, grupa de sânge, tipul de Rh şi eventual nivelul hormonilor placentari.
Sângerarea poate fi mică, asemănătoare cu aceea de la sfârşitul ciclului, de culoare roz, roşie sau maro. Aceasta nu reprezintă o urgenţă majoră, dar va trebui totuşi să anunţi medicul că a avut loc. Dacă sângerarea este foarte importantă, dacă ai dureri abdominale, puternice sau dacă ţi se întăreşte abdomenul şi nu poţi lua imediat legătura cu medicul tău, mergi îndată la camera de gardă.
Cauze: Indiferent de vârsta sarcinii, sângerarea poate apare în cursul unui examen genital, după contactul sexual, în cursul unor infecţii sau după traumatisme (lovituri abdominale), deoarece vascularizaţia regiunii genitale este semnificativ crescută în timpul sarcinii.
Sângerarea din timpul primului trimestru de sarcină (primele 3 luni) apare în 20-30% din cazuri, dintre care jumătate se soldează cu avorturi. Uneori această sângerare poate fi normală, fiind cauzată de implantarea oului la nivelul peretelui uterin. Această sângerare  apare de obicei în cantitate mică, aproximativ în aceeaşi zi în care ar fi trebuit să apară ciclul normal. De aceea poate fi confundată cu  ciclul, făcându-te să te înşeli în privinţa faptului că ai rămas însărcinată.
Alte cauze de sângerare în primul trimestru pot fi iminenţa de avort, avortul spontan, avortul incomplet, decesul fătului în uter sau sarcina ectopică (extrauterină).
Dacă medicul ţi-a spus că ai iminenţă de avort înseamnă că fătul se află încă în uter, dar, din cauza faptului că sângerezi şi ai contracţii, este posibil să-l pierzi; această situaţie poate apare şi în cazul unei infecţii, deshidratări, a faptului că iei anumite medicamente, după traumatisme sau dacă fătul nu se dezvoltă normal. Medicul îţi va recomanda să eviţi eforturile, să te odihneşti mai mult, să eviţi contactul sexual şi să nu faci duşuri calde; poate fi necesar să ţi se ligatureze colul, operaţie numită cerclaj. Dacă sarcina rezistă mai mult de 20 de săptămâni, şansa ca fătul să supravieţuiască fără probleme majore este de aproximativ 95%.
Sarcina extrauterină (ectopică sau tubară) apare în aproximativ 3% din sarcini, atunci când oul nu se implantează în uter, ci, la nivelul tubului care-l uneşte cu ovarul (tuba uterină). Oul nu are loc să se dezvolte aici şi crescând poate  rupe acest tub declanşând hemoragii precedate şi însoţite de dureri foarte puternice, ce pot pune în pericol viaţa mamei. Dacă ai mai avut o sarcină extrauterină, boală inflamatorie pelvină, operaţii sau ligaturi la tubare, dacă nu ai putut rămâne însărcinată mai mult de 2 ani, dacă ai purtat un dispozitiv intrauterin sau dacă fumezi, ai un risc mai mare de a avea o sarcină extrauterină.
Sângerările care apar în ultima parte a sarcinii (ultimele 6 luni) sunt anormale în toate cazurile. Ele pot fi cauzate de inserarea placentei în dreptul deschideii uterului (placenta previa), de dezlipirea placentei, de ruptura uterină sau a vaselor fetale, ori de travaliu prematur. Mai rar, sângerările pot apare în cazul unor polipi, varice vaginale sau cancer vaginal. O situaţie extrem de rară este aceea în care mama suferă de hemofilie (boală de sânge moştenită).
 Intrarea în travaliu (prematură, înainte de 37 săptămâni, sau normală după această dată) poate fi semnalată de eliminarea unui dop de mucus cu striuri de sânge.
Rămân totuşi puţine cazuri în care medicul nu poate găsi cauza pentru o sângerare minoră în cursul sarcinii.
Dacă ai o sângerare vaginală după a 28-a săptămână de sarcină, trebuie să mergi de urgenţă la doctor chiar dacă sângerarea este mică. Aproximativ 4% dintre sarcini se pot complica cu hemoragii ce pot pune în pericol viaţa mamei.
Dacă ai Rh negativ şi partenerul tău este Rh pozitiv va trebui să anunţi medicul de fiecare dată când ai o sângerare vaginală (chiar şi minoră), deoarece va trebui să ţi se facă o injecţie cu imunoglobuline anti Rh specifice.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 3

 
Cursuri