Racelile in timpul sarcinii si alaptarii

De ce se contactează mai frecvent infecţiile în timpul sarcinii si alaptarii?
În sarcină, imunitatea organismului este mai scăzută deoarece trebuie să fie mai puţin „agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit (pe cel al fătului). In alaptare, pentru ca dupa nastere, organismul este mai slabit. Tot din acelaşi motive, răcelile sau gripa în timpul sarcinii si alaptarii durează în general de trei ori mai mult decât în mod obişnuit. O eventuală gripă contactată, determină mult mai frecvent complicaţii grave, cum ar fi pneumonia. De aceea „mai bine să previi decât să tratezi”!

Cum poţi preveni infecţiile în timpul sarcinii si alaptarii?
Pentru a creşte imunitatea organismului ar trebui să ai o dietă echilibrată, bazată în special pe fructe şi legume proaspete. Nu este indicată suplimentarea cu vitamina C în exces în timpul sarcinii. Dacă ţi se pare că nu ai mâncat destul de echilibrat într-o zi sau mâncarea ni ţi-a asigurat aportul necesar de vitamine, poţi lua în plus un comprimat din suplimentul de vitamine şi minerale indicat de medicul tău. La fel de important este să te odihneşti suficient şi să încerci să eviţi pe cât posibil stresul de orice natură. Exerciţiile fizice regulate (adecvate pentru perioada sarcinii si alaptarii), respectarea măsurilor de igienă (în special spălarea frecventă a mâinilor), evitarea locurilor aglomerate şi nu te expune fumului de ţigară. 

Ce poţi face dacă ai răcit?
În primul rând trebuie să bei multe lichide, care vor ajuta la fluidificarea secreţiilor nazale şi înlocuirea acelora pierdute din cauza febrei. Poţi alege dintre ceaiuri calde (de urzică, pătlagină, muşeţel – însă cu prudenţă, nu în cantităţi mari sau foarte concentrate, ceai de tei, echinaceea) cu miere şi lămâie, supă de pui şi legume, sucuri de fructe sau chiar apă.
Citricele, cătina (în primele 2 trimestre de sarcină), coacăzele sunt în special indicate pentru conţinutul ridicat de vitamine, mai ales vit. C.
Pentru umidificarea  aerului poţi folosi un umidificator sau poţi pune vase largi cu apă pe sobă sau calorifer. Temperatura în cameră trebuie să nu depăşească 20-22ºC mai ales dacă ai febră. În cazul frisoanelor, te poţi înveli cu o pătură în plus.
Inhalaţiile cu adaos de apă cu sare pot fi şi ele de folos. De folos atât pentru decongestionarea căilor respiratorii mai este şi masajul cu creme mentolate, frecţia cu alcool mentolat, compresele cu sare caldă, hrean ras, argilă, sau făină de muştar. Pentru decongestionarea nasului poţi folosi apă de mare sau soluţie salină (o linguriţă de sare la 500 ml apă fiartă şi răcită); se pun 2-3 picături în fiecare nară, se aşteaptă 5 minute apoi se suflă încet nasul. Tot pentru uşurarea respiraţiei poate fi de folos să dormi cu capul mai ridicat faţă de restul corpului, eventual cu 2 perne sub cap. Nu uita însă că cea mai importantă este odihna.

Nu lua nici un medicament sau plantă decât la indicaţia medicului!
Este bine să nu iei medicamente în timpul sarcinii, mai ales în timpul primului trimestru de sarcină, când se formează majoritatea organelor. În primele 11 zile de la concepţie funcţionează legea „tot sau nimic”, adică medicamentele luate nu influenţează deloc sănătatea fătului sau determină pierderea sarcinii. Trebuie să ştii că medicamentele pe care le iei nu-ţi vor grăbi vindecarea bolii, ci doar te vor ajuta să-ţi ameliorezi simptomele. Chiar şi unele dintre remediile naturiste pot fi contraindicate în sarcină (de exemplu ceaiul de podbal, lemn dulce, uleiul de busuioc, fenicul, anason, sau levănţică ceaiul de podbal, seminţe de mac); de aceea este foarte important să citeşti prospectul lor înainte de a le cumpăra sau folosi. De asemenea este bine să eviţi tincturile. 
Dintre medicamentele contraindicate în timpul sarcinii fac parte medicamentele antivirale (Tamiflu ş.a.), Aspirina (în primele 2 trimestre de sarcină) şi antiinflamatoarele de tipul Diclofenac sau Ibuprofen, expectorantul guaifenazina şi antitusivul dextrometorfan, care pot fi găsite în medicamente cu diverse denumiri sau în combinaţii medicamentoase.  In alaptare se verifica compatibilitatea medicamentelor.
Dintre medicamentele care se pot lua în timpul sarcinii si alaptarii (la indicaţia medicului şi fără a depăşi doza recomandată) face parte paracetamolul. Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea răcelilor banale sau gripei. Ele pot fi însă de folos în cazul suprainfecţiilor bacteriene diagnosticate de către medic.

Când să chemi medicul?
Dacă starea ta nu se îmbunătăţeşte sau se agravează după o săptămână de la debutul simptomelor, dacă respiri greu în ciuda tratamentului aplicat, dacă faci febră mai mare de 39ºC, dacă te doare foarte tare gâtul sau dacă tusea este foarte supărătoare (mai ales dacă ai iminenţă de avort sau suferi de astm bronşic).

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 1 , revazut 2o15

 
Cursuri