Problemele maternitatii

Perioada de graviditate  reprezinta o perioada de risc crescut pentru aparitia si dezvoltarea supragreutatii si obezitatii. Impactul supragreutatii si obezitatii asupra sanatatii in perioada maternitatii releva asocierea bolii cu o multitudine de efecte negative asupra starii de sanatate a gravidei, lauzei si nou nascutului precum: diabet gestational, infectii frecvente ale tractului urinar, dureri dorsale si ale membrelor inferioare, varice, oboseala, risc crescut de infectie a plagilor, tromboembolism, hipertensiune indusa de sarcina, eclampsie, dificultati in monitorizarea fetala, prelungirea travaliului, macrosomie fetala (risc crescut de operatie cezariana, forceps), nou-nascut cu greutate mica, sarcina suprapurtata sau prematura, nastere traumatica, intirziere in cresterea intrauterina, dificultati in alaptare si in revenirea la greutatea anterioara sarcinii (rezervele acumulate in timpul sarcinii ce s-ar fi consumat in alaptare nu pot fi eliminate).

Obezitatea anterioara sarcinii reprezinta un factor de risc pentru nasterea de copii mai mari de 4000 g.  De asemenea o crestere in greutate mai mare de 20 kg in timpul sarcinii  poate conduce la cresterea greutatii fatului.


Obezitatea reprezinta un factor major de risc si in declansarea diabetului gestational (intoleranta la glucoza depistata prima oara in timpul sarcinii); ca urmare, gravidelor obeze li se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza in timpul sarcinii.

Distocia de umar este strans corelata cu triada: macrosomie fetala, diabet, obezitate maternala.


Aproximativ 70% din cazurile de tromboza venoasa se produc inainte de nastere, iar jumatate dintre acestea au fost depistate inaintea celei de a 15-a saptamani de gestatie. Factorii de risc pentru tromboza venoasa includ atat varsta inaintatata si incidenta ridicata a obezitatii femeilor gravide din ultimul timp, cat si fumatul, hipertensiunea si deteriorarea venelor datorata unor tromboze anterioare.

 
Cursuri