Pierderea unei sarcini sau moartea unui copil

Sarcina si Nasterea sunt evenimentele cele mai incarcate de emotii si semnificatii din viata - un timp dedicat Implinirii si Fericirii totale. Se intampla cateodata in timpul sarcinii sau dupa nastere ca Pruncul sa moara din cauze mai mult sau mai putin cunoscute. Interventia neasteptata a mortii schimba totul. Fericirea imaginata, se transforma in adanca tristete si sperantele, in disperare neconsolata. Moartea unui Copil nu este o pierdere oarecare. Un Copil inseamna vise, sperante, planuri si inainte de toate, multa iubire...

Durerea si suferinta psihica sunt primele simptome care se instaleaza. Zile si saptamani intregi nu vei putea intelege si acepta realitatea. Credinta in tine iti va fi zdruncinata. Disperarea, socul, negarea si neacceptarea te vor invalui coplesindu-te. Mereu iti va reveni in minte intrebarea DE CE? De ce tocmai tie ti s-a intamplat? Cu ce ai gresit?

Vor fi sentimente intense de tristete, vina, furie. Impartaseste-le cu cei apropiati caci reprimate se pot transforma in depresie si sentimentul de vina te poate coplesi. Te vei considera vinovata de tot ce s-a intamplat si vei simti nevoia sa te izolezi.

Suferinta psihica este dublata de cea fizica. Pot aparea dureri de san si de brate, insomnii, cosmaruri, lipsa poftei de mancare, palpitatii, dificultati in respiratie si concentrare, oboseala, stres. Intarzierea vindecarii plagilor, durerile de cap, spasmele musculare, cresterea susceptibiliatatii la infectii, raceli, virusi sunt semne ale scaderii imunitatii.

Experienta clinica practica arata ca suferinta se vindeca mai repede si mai bine daca te confrunti cu aceasta mai degraba decat s-o ocolesti, s-o amani, sa nu te gandesti la ea sau sa pretinzi ca Pruncul nici n-a existat. Durerea nu se vindeca imediat si poate niciodata in totalitate, dar cu siguranta se diminuiaza in timp. Acceptarea suferintei si doliului te va face sa ai mai putine regrete.

Pregatirea pentru nastere in astfel de momente este perceputa ca o pedeapsa. Daca diagnosticul privind moartea fatului este deja stabilit si travaliul inca nu a inceput iti poate fi folositor sa deliberezi o zi-doua, pregatindu-te si gasind sprijin emotional. Este bine ca cineva apropiat sa fie alaturi de tine. Timpul si nasterea capata acum alte semnificatii. Cei care au trecut prin astfel de evenimente spun ca este vindecator sa comemorezi. Ulterior amintirea te va ajuta sa treci mai usor peste suferinta.

Socul momentului te indemna sa te protejezi luand medicamente sa dormi.. sa uiti... Este bine sa stii ca sedativele si alcoolul amana suferinta temporar intarziind de fapt vindecarea. Cauta mai bine sprijin la cei care vor fi alaturi de tine in spital, iar acasa la cei dragi si la prieteni. Daca simti nevoia sa plangi fa-o pentru ca plansul este normal si vindecator. Nu te prefa ca nu-ti pasa, nu-ti inabusi suferinta si mai ales nu te invinui.

Poti vedea si atinge copilul daca doresti acest lucru. Cercetarea sustine ca vederea copilului usureaza suferinta chiar si in cazul in care acesta acesta are un hadicap fizic. Este mai bine sa-l vezi decat sa ratacesti printre cosmaruri. Chiar daca Pruncul are mai putin de 28 de saptamani (prea putin pentru a capata identitate juridica) da-i un nume caci el este o persoana si aceasta te va face sa vorbesti mai usor despre el.

Tu vei decide daca doresti sa afli cauzele decesului si daca esti de acord cu autopsia.

La intoarcerea acasa gandurile iti vor fi marcate obsesiv de tristul eveniment si vei simti nevoia inca sa te tangui. Perioda dintre lunile 3-9 poate fi marcata profund de suferinta.

Moartea unui copil poate constitui un moment de criza pentru orice casnicie. Este bine sa va comunicati sentimentele si emotiile nu sa va retrageti in voi. Fiti rabdatori unul cu celalalt caci timpul de suferinta si vindecare este diferit pentru fiecare. In timp amintirile se vor estompa si nu vor mai fi dureroase.

In cazul in care mai ai un copil vorbeste-i sincer despre eveniment. Ca si tine copilul va fi ingrijorat si va suferi exprimandu-si frustrarea prin accese de furie, plansete, certuri, refuz, izolare, cosmaruri, insomnie. Vorbeste cu el, alina-i suferinta, castiga-i increderea, explica-i ca el nu are nici un fel de vina si ca in viata se intampla si astfel de lucruri. Daca problemele nu se rezolva apeleaza la un specialist in consiliere.

Acceptarea si reluarea vietii cotidiene se face treptat. Pentru unele cupluri procesul de vindecare dureaza intre unul si doi ani. Tristetea revine in anumite momente. Tot ce poti face este sa comemorezi si sa mergi mai departe. Este intelept in aceasta perioada sa:

Cercetarea clinica afirma ca rezolvarea satisfacatoare a suferintei este proportionala cu gasirea cailor celor mai potrivite pentru exprimarea sentimentelor traite. Si daca intrebarile vor mai reveni, invata sa nu-ti irosesti energia asteptand raspunsuri care nu vor veni niciodata.

Vindecarea cere timp si necesita vointa si consum de enegie.

Intr-o zi vei intalni o alta femeie care ca si tine astazi, se va intreaba DE CE tocmai ea a fost aleasa pentru suferinta? Imagineaza-ti inca de pe acum ce ii vei spune. Fa-ti un plan cum o poti ajuta. Gandul ca experienta ta poate fi de folos grabeste procesul de vindecare.

Scris de Georgeta Musat, moasa, IBCLC

 
Cursuri