Infectiile urinare in sarcina

Infecţiile tractului urinar sunt considerate ca fiind inflamaţii ale tractului urinar (vezica urinară, uretră, rinichi, uretere) determinate de diferiţi agenţi microbieni, în special bacterii. Cel mai frecvent, infecţiile tractului urinar (de la vezica urinară până la rinichi) se manifestă la nivelul vezicii urinare, ceea ce face ca majoritatea persoanelor să confunde cistita (inflamaţia bacteriană a vezicii urinare) cu termenul de infecţie a tractului urinar.
La femeile însărcinate, riscul de a dezvolta infecţii ale tractului urinar creşte între săptamânile 6 şi 24 de sarcină, datorită în principal creşterii în dimensiuni a uterului şi datorită modificărilor hormonale (progesteron), care favorizează dezvoltarea acestor infecţii.
Ce trebuie să-ţi atragă atenţia că dezvolţi o infecţie urinară?
Pentru că infecţia vezicii urinare este prima care se manifestă dintre toate infecţiile tractului urinar, voi prezenta în primul rând simptomele acestei afecţiuni cu menţiunea că acestea pot diferi de la o persoană la alta. Astfel discomfortul la nivel pelvin sau abdominal inferior, însoţit de durere sau senzaţii de arsură la urinare pot fi simptomele de debut ale infecţiilor urinare.
Mai pot apare: senzaţia de urinare uneori apăsătoare, deşi cantitativ redusă comparativ cu normalul, senzaţii dese de urinare pe parcursul nopţii, frisoane, transpiraţii, pierderi involuntare de cantităţi mici de urină, modificarea mirosului urinii, modificarea culorii urinii şi a transparenţei sale.
Apariţia febrei, a durerilor în regiunea lombară, a senzaţiilor de greaţă şi vomă şi prezenţa sângelui sau puroiului în urină sunt semne că infecţia urinară a ajuns la nivelul rinichilor, fapt ce are o gravitate deosebită deoarece creşte riscul de naştere prematură dar şi de greutate mică la naştere chiar dacă aceasta se produce la termen.
Astfel în a 7-a săptămână de sarcină se recomandă efectuarea unei uroculturi indiferent dacă sunt prezente sau nu simptome de infecţie urinară. Sunt depistate în acest mod şi infecţiile urinare asimptomatice care se pot agrava ulterior.
Tratament
Trebuie să ştii că această afecţiune diagnosticată la timp şi urmată de un tratament corespunzător şi bine condus nu va afecta în nici un fel copilaşul în viaţa intrauterină.
Datorită faptului că agentul cauzator al infecţiilor urinare sunt bacteriile, tratamentul va include antibiotice pe o durată de aproximativ 7 – 10 zile. Pentru iniţierea tratamentului trebuie să te adresezi medicului şi în nici un caz să începi tu un tratament antibiotic, deoarece varianta aleasă de tine poate fi incorectă şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului. Lasă medicul să stabilească tratamentul optim pentru vârsta sarcinii şi perioadele de dezvoltare ale copilului în viaţa uterină astfel încât acesta să nu aibă cu nimic de suferit în urma tratamentului.
Ce poţi face pentru a preveni instalarea acestor infecţii?
-consumă cel puţin 8 pahare de lichide pe zi, de preferat băuturi necarbogazoase;
-urinează ori de câte ori simţi nevoia şi ai grijă să elimini toată cantitatea de urină;
-fii atentă la igiena intimă, ai grijă ca miscările de curăţare a zonei să pornească dinspre faţă spre spate şi nu invers, utilizează şerveţele intime sau spală zona cu apă călduţă şi săpun moale;
- se recomandă igiena intimă înainte şi după actul sexual precum şi eliminarea urinii atât înainte cât şi după contact;
- sucul de merişor, are un efect diuretic intens scăzând aderenţa bacteriilor şi spălând tractul urinar;
- evită produsele destinate igienei intime ce pot produce iritaţie locală deoarece aceasta poate favoriza dezvoltarea bacteriilor;
- evită dulciurile rafinate, cofeina şi alcoolul;
- poartă lenjerie intimă din bumbac şi schimb-o zilnic;
- nu purta pantaloni strâmţi care prin frecare produc iritaţie locală;
- evită să stai în cadă mai mult de 30 de minute.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 3

 
Cursuri