Greutatea si sarcina

In vederea asigurarii sanatatii mamei si a dezvoltarii normale a fatului este necesara realizarea unei cresteri ponderale adecvate in timpul sarcinii.  Castigul in greutate in perioada timpurie a sarcinii asigura dezvoltarea tesutului matern, in timp ce in faza finala sporul ponderal se datoreste in principal cresterii fatului.


Cresterea ponderala recomandata pe intreaga durata a sarcinii depinde de valoarea greutatii anterioare sarcinii dupa cum urmeaza: pentru o greutate  scazuta se recomanda o crestere de 12,5- 18 kg; pentru o greutate normala se recomanda o crestere de 11,5-16 kg; pentru o greutate crescuta se recomanda o crestere de  7-11,5 kg.  Femeile care prezinta o crestere ponderala mare in timpul sarcinii, nu numai ca tind sa-si pastreze greutatea dupa nastere, dar adesea si-o sporesc. Pe de alta parte femeile care castiga prea putin in greutate pot intampina dificultati in alaptare.


Evolutia greutatii gravidei pe durata sarcinii este chiar mai importanta decat cresterea totala in greutate. Sporurile ca si pierderile neregulate ale masei corporale pot semnala probleme serioase. De exemplu o crestere brusca a greutatii in ultima parte a sarcinii poate indica dezvoltarea preeclampsiei sau hipertensiunii arteriale induse de sarcina.

 
Cursuri