Greata in sarcina

Greaţa este unul dintre primele simptome care apar în sarcină fiind uneori chiar semnul care te anunţă că eşti însărcinată. De asemenea, acest simptom apare foarte frecvent necăjind aproape 70-80% dintre gravide în primul trimestru de sarcină (durează de obicei 3-4 săptămâni). În cazuri extrem de rare poate continua pe tot parcursul sarcinii. Tipic apare dimineaţa, la trezire, dar te poate deranja în orice moment al zilei, înainte sau după masă, putându-se termina (sau nu) cu vomă.
Cu toate că acest simptom nu afectează copilul, poate fi periculos pentru făt dacă se însoţeşte de o vomă persistentă cu deshidratare, sau dacă greaţa este atât de puternică încât nu poţi mânca mai nimic şi ajungi să scazi în greutate.
Cauze:  Printre cele mai probabile cauze ale apariţiei acestui simptom de sarcină se numără: modificările hormonale ce apar în această perioadă şi determină în principal creşterea acidităţii din stomac, modificările uterului, scăderea glicemiei, emoţiile puternice sau stresul.
Ce poţi face pentru a ameliora greaţa:

Mergi la doctor cand:

Dacă simptomele sunt foarte severe şi ai scăzut aproximativ 3-5% din greutatea pe care o aveai înainte poate fi necesar să te internezi în spital unde vor putea să-ţi facă nişte analize, vei primi medicamente pentru scăderea greţii şi eventual perfuzie cu substanţe nutritive şi lichide.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 5

 
Cursuri