Efectele fumatului asupra fatului si bebelusului

Atâta timp cât trăieşte în pântecele mamei, bebeluşul (întâi embrion apoi făt) primeşte din sângele ei toate substanţele necesare supravieţuirii. Fumul de ţigară conţine aproximativ 2500 substanţe chimice, dintre care nicotina şi monoxidul de carbon par a fi cele mai nocive. Atunci când mama fumează sau este expusă la fum de ţigară, o parte din oxigenul din sângele ei este înlocuit cu un gaz toxic rezultat din ardere, monoxidul de carbon. De aceea, pentru a putea primi oxigenul necesar, inima fătului va trebui să bată mai repede. În plus, aceste substanţe toxice din fumul de ţigară, afectează placenta prin care fătul este conectat cu mama. Dacă viitoarea mamă fumează, ea prezintă un risc cu aproximativ 30% mai mare de a naşte prematur. Bebeluşii născuţi astfel au de obicei şi o greutate la naştere mai mică de 2,5 kg. Cu cât mama fumează mai mult, cu atât bebeluşul riscă să cântărească mai puţin la naştere, riscul de a da naştere unui făt cu greutate mai mică fiind două ori mai mare la mamele care fumează decât la cele care nu fumează. Nou-născutul prematur (înainte de 37 de săptămâni de gestaţie) poate avea diverse probleme deoarece funcţiile unor organe nu sunt încă complet dezvoltate. Astfel, el poate avea dificultăţi respiratorii, poate face mai uşor infecţii sau poate rămâne cu sechele cum ar fi risc mai mare de orbire, paralizie cerebrală, retard mintal, dificultăţi în învăţare, tulburări de comportament şi dezvoltare psihomotorie, un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat. În funcţie de greutatea la naştere şi momentul în care se nasc (vârsta sarcinii) unii bebeluşi pot chiar să nu supravieţuiască la naştere sau au un risc mai mare de moarte subită.
De asemenea, copiii expuşi la fum de ţigară, sunt mai agitaţi, dezvoltă mai frecvent ADHD (sindromul deficitului de  atenţie şi hiperactivităţii), au un risc mai mare de moarte subită (de aproximativ 3 ori mai mare decât copiii născuţi din mame nefumătoare) şi dezvoltă mai frecvent afecţiuni respiratorii (cum ar fi astmul), otite şi amigdalite. Bebeluşii născuţi din mame care fumează sunt internaţi în spital de aproape 2 ori mai frecvent în prima lună de viaţă decât nou-născuţii mamelor nefumătoare. De asemenea, internările pentru pneumonie în primul an de viaţă sunt cu aproximativ 40% mai frecvente. Copiii mamelor fumătoare devin cel mai adesea şi ei fumători.
În plus, femeile fumătoare au un risc mai mare de a dezvolta o sarcină ectopică sau de a face un avort spontan.
Fumatul în timpul sarcinii creşte de aproape 2 ori riscul viitoarei mame de a dezvolta complicaţii ale sarcinii legate de placentă: dezlipire de placentă şi placenta praevia (placenta se interpune în calea ieşirii fătului din uter). Acestea pot determina sângerări mari la naştere, punând în pericol atât viaţa mamei cât şi a fătului.
Cel mai bine este să te laşi de fumat înainte de a te hotărî să rămâi însărcinată, însă chiar dacă ai luat decizia de a renunţa la fumat în timpul sarcinii, nu este mult prea târziu; dacă reuşeşti să te opreşti din fumat în prima jumătate a sarcinii, ai şanse ca bebeluşul tău să se nască normal, aproape la fel de mari ca şi femeile nefumătoare, deoarece organismul fătului are capacitatea de a se restabili în aceste condiţii. Nu este îndeajuns să scazi numărul de ţigări fumate deoarece chiar şi un fumatul în cantitate moderată poate afecta sănătatea viitorului copil, iar inhalând mai adânc, efectele pot fi aceleaşi. Dacă te-ai hotărât să te laşi de fumat şi nu reuşeşti, este bine să ceri ajutorul medicului de familie care te poate eventual trimite către un centru specializat sau îţi poate recomanda anumite metode ajutătoare. Nu folosi în timpul sarcinii medicamente, gumă de mestecat sau plasturi antinicotinici fără acordul medicului. Chiar dacă nu fumezi, ai grijă să nu-ţi expui viitorul bebeluş fumului de ţigară, rugând alte persoane să nu fumeze în preajma ta, mai ales în spaţii închise.
Mamele care alăptează şi fumează pot transmite substanţe toxice copilului prin lapte, sugarii aceştia prezentând mai frecvent colici, vomă şi diaree. De asemenea, fumatul poate scade secreţia laptelui.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 5

 
Cursuri