Durerea de spate in sarcina

Aproape trei sferturi dintre femeile însărcinate se plâng de dureri de spate. Dacă te numeri şi tu printre ele nu înseamnă că trebuie să aştepţi să naşti pentru a scăpa de această neplăcere.
Cauze:
Majoritatea durerilor de spate din timpul sarcinii sunt datorate schimbărilor ce au loc în corpul tău odată cu sarcina. Aceste schimbări includ câştigul în greutate din timpul sarcinii precum şi dispunerea acestei greutăţi mai ales în partea din faţă a corpului; de asemenea, în această perioadă au loc modificări hormonale care determină „înmuierea” ligamentelor din articulaţiile bazinului pentru a permite lărgirea acestuia în vederea naşterii. Ca urmare, vei resimţi durere de ambele părţi ale bazinului în partea din spate mai ales în timpul mersului, precum şi la urcarea şi coborârea scării.
Alte cauze ale durerii ce apare în zona lombară în timpul sarcinii pot fi: lombosciatica, infecţiile urinare sau chiar intrarea în travaliu. De aceea trebuie să ceri mereu sfatul medicului de familie care te va consulta şi care îţi poate recomanda şi o serie de alte investigaţii pentru a afla cauza exactă a acestor dureri. Chiar dacă va bănui o lombosciatică datorată unei hernii de disc, medicul nu-ţi va recomanda să faci radiografie în timpul sarcinii, deoarece poate determina malformaţii fetale grave. Cu toate că ai fi tentată să crezi că durerea tipică pentru lombosciatică (care iradiază la nivelul piciorului, uneori chiar până în călcâi, putându-te bloca într-o anumită poziţie) apare mai frecvent în sarcină, ei bine, nu este aşa. S-a observat că acestă durere apare la fel de frecvent şi la restul femeilor, nefiind agravate de sarcină.
Ce poţi face?
În cazul durerii de spate obişnuite din sarcină, precum şi a lombosciaticii, există o serie de recomandări pe care urmându-le îţi pot calma sau preveni durerea:

Cele mai bune rezultate au fost obţinute combinând aceste proceduri în special exerciţiile fizice urmate de repaus la pat.
Nu lua nici un medicament (nici chiar pe bază de plante) pentru calmarea durerii şi nu-ţi pune nici un supozitor fără a te consulta în prealabil cu medicul.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 12

 
Cursuri