Durerea de cap in sarcina

Durerile de cap apar destul de frecvent în timpul sarcinii, mai ales pe parcursul primului şi ultimului trimestru. Dacă în primul trimestru durerile de cap pot fi cauzate de modificările hormonale şi de creşterea volumului de sânge din circulaţie, în cel de-al doilea trimestru frecvenţa lor scade pe măsură ce organismul se obişnuieşte cu noile condiţii, iar în cel de-al treilea trimestru pot apare mai frecvent datorită modificărilor de postură şi efortului depus pentru a căra o greutate în plus.
Nu poţi ştii exact dacă vei avea sau nu dureri de cap în timpul sarcinii şi nici dacă acestea se vor rări sau, dimpotrivă, îndesi pe parcursul acestei perioade. Vestea bună este că aproximativ 60% dintre femeile care sufereau de migrene (dureri severe mai ales pe o jumătate din cap însoţite de obicei de greaţă, vărsături)  înainte de a rămâne însărcinate, constată o scădere a frecvenţei şi intensităţii lor în timpul sarcinii; această ameliorare se observă mai ales dacă migrenele apăreau în jurul perioadei menstrelor. Durerile de cap de tip apăsare sau pulsatile ce apar la tâmple sau ceafă pot deveni şi ele mai frecvente în timpul sarcinii, legate mai ales de stres, oboseală, deshidratare sau foame. Aceste dureri de cap pot apare şi dacă renunţi brusc la consumul de cafea odată ce ai aflat că eşti însărcinată; de aceea este bine să renunţi treptat la consumul cafelei înainte de a-ţi propune să ai un copil.
Ce semnifică aceste dureri? În marea majoritate a cazurilor, faptul că te doare capul atunci când eşti însărcinată nu constituie un motiv de îngrijorare, nesemnalizând nici o boală. În unele cazuri însă, va trebui să consulţi de urgenţă doctorul dacă:

Ce poţi face:

Dacă durerile de cap devin insuportabile  în ciuda măsurilor de mai sus, medicul îţi poate recomanda unele medicamente (cum ar fi paracetamolul) care se pot lua în timpul sarcinii.
Nu lua însă nici un medicament sau remediu naturist fără a consulta în prealabil medicul!

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 7

 
Cursuri