Consultatia prenatala

Dacă te-ai hotărât ca este timpul să ai un copilaş şi vrei ca el să fie sănătos, este bine să iei unele măsuri chiar înainte de concepţia lui. În primul rând va trebui să  îţi programezi o consultaţie la medicul de familie care te va întreba pentru început care sunt afecţiunile de care ai suferit până în prezent pentru a vedea dacă vreuna din ele care contraindică purtarea unei sarcini sau poate determina complicaţii pe parcursul ei. De asemenea te va întreba care sunt bolile pe care le-au avut sau le au părinţii tăi şi dacă există cineva în familia mea care să sufere de o afecţiune genetică care s-ar putea transmite viitorului copil.
Următorul pas pe care trebuie să îl urmezi se referă la tine şi la organismul tău. Pentru acest lucru trebuie să iei în calcul, în primul rând, medicaţia pe care o urmezi pentru o perioadă mai lungă de timp (în cazul în care suferi de o afecţiune cronică), condiţiile în care îţi desfăşori munca în fiecare zi sau noxele la care te expui. Dacă utilizezi retinoizi pentru tratamentul acneei sau psoriazisului trebuie să ştii că acesta determină avorturi spontane şi malformaţii congenitale iar dacă eşti în tratament cu medicamente antiepileptice trebuie să ceri sfatul medicului care te are în evidenţă pentru a modula doza deoarece majoritatea acestor medicamente produc malformaţii ale fătului. Şi anticoagulantele orale (de tipul warfarinei) determină malformaţii fetale ca şi în cazul unei afecţiuni ce poartă numele de fenilcetonurie, în care metaboliţii fenilalaninei, un aminoacid esenţial pentru sinteza celulară, afectează dezvoltarea fătului. Dacă suferi de diabet sau de hipotiroidism nu te îngrijora; un tratament adecvat al acestor afecţiuni pe parcursul sarcinii îţi poate asigura o sarcină lipsită de probleme. Există şi anumite infecţii virale care pot determina afecţiuni ale fătului şi la care trebuie să îţi verifici nivelul de anticorpi. Aceste infecţii virale sunt determinate de virusurile hepatitice, de virusul rubeolei, de citomegalovirus (CMV), de herpes virusuri sau de virusul HIV.
De aceea, se recomandă un set de analize uzuale, care să îţi arate cât de pregătit este organismul pentru o sarcină şi un set de analize speciale. Analizele uzuale cuprind: hemoleucograma, glicemia,  nivelul calciului în sânge, concentraţia a colesteroluluiîn sânge, teste de coagulare, enzimele hepatice, grupul sangvin şi Rh pentru compatibilitatea cu soţul, examen de urină şi urocultură dacă este cazul, RBW sau VDRL (pentru decelarea sifilisului). Setul de analize speciale include obligatoriu determinarea markerilor pentru infecţiile cu virusurile hepatitice, determinarea infecţiei HIV şi determinarea prezenţei anticorpilor antirubeolă; alte analize speciale includ determinarea la cerere a anticorpilor anti-toxoplasma, anti-citomegalovirus şi anti-herpes virusuri, precum şi examenul citobacteriologic al secreţiei vaginale (in caz ca sunt probleme se trateaza incepand cu sapt 32-34) şi testul Babeş-Papanicolau. Pentru hepatita B şi pentru rubeolă se poate obţine imunizarea prin vaccinare. Alte examene de laborator se recomandă dacă există suspiciuni referitoare la starea de sănătate a viitoarei mămici.
La fiecare vizita se controleaza tensiunea arteriala si greutatea.
De asemenea este important şi un examen ginecologic atât pentru a stabili diametrele pelvisului cât şi pentru a exclude posibilitatea existenţei unor afecţiuni cu transmitere sexuală (gonoree, afecţiuni determinate de Chlamydia, etc., care pot determina şi ele malformaţii fetale). Examenul ginecologic poate fi întregit de o ecografie pelvină, care poate da informaţii asupra poziţiei uterului, asupra existenţei unui fibrom uterin sau a unei alte afecţiuni uterine sau chiar asupra prezenţei unei malformaţii a aparatului genital care să împiedice fecundarea ovululu sau să determine complicaţii pe parcursul sarcinii.
Foarte important este examenul sanului pentru a preveni si rezolva eventuale probleme din perioada lactatiei - discuta cu consultantul de lactatie toate nelamuririle legate de alaptare!
Următorul pas se referă la factorii de mediu. Astfel va trebui să renunţi la consumul de alcool, la fumat, la consumul excesiv de cafea. Obezitatea mamei este şi ea foarte importantă deoarece poate determina la făt o dezvoltare anormală a sistemului nervos central, diabet sau afecţiuni trombembolice; deci este bine să ajungi la o greutate normală înainte de începerea sarcinii. De asemenea va trebui să eviţi expunerea la substanţe nocive la locul de muncă şi la radiaţii (tratamente ultraviolete, radiografii etc.). La indicaţia medicului poţi începe o cură de vitamine prenatale cu supliment de acid folic înainte de momentul concepţiei.
Este bine ca şi partenerul tău să participe activ la modificarea stilului de viaţă, şi să te susţină pentru că în doi totul este mai uşor. De asemenea se recomandă ca şi el să îşi programeze un consult la medicul de familie şi să facă setul de analize speciale obligatorii (anti-hepatitic, HIV şi pentru decelarea sifilisului) precum şi determinarea grupei sangvine şi a factorului Rh. Pentru bolile cu transmitere sexuală, sau alte afecţiuni analize speciale se fac doar dacă este nevoie.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 2/2007

 
Cursuri