Sindromul Sheehan

Din punctul de vedere al influientei bolilor materne acute şi cronice, sindromul Sheenhan, este singura boala endocrina recunoscuta ca fiind asociata esecului alaptarii.

Sindromul Sheenhan (hypopituitarism postpartum) este o afectiune foarte rara cauzata de o hemoragie uterina severa in timpul nasterii si de hipotensiune destul de marcata incat sa scada fluxul de sange catre glanda pituitara, asociata adesea cu coagularea intravasculară diseminată (Kelestimur, 2003). Acestea  pot conduce la incapacitatea producerii gonadotropinei de catre glanda pituitara.

Glanda pituitara, localizata la baza creierului, produce in nod normal hormoni care stimulează productia de lapte matern dar influenteaza si dezvoltarea, functiile reproductive, tiroida şi glandele renale. La sfarsitul sarcinii, hipofiza este foarte sensibila la scaderea fluxului sanguin datorită vascularizarii și dimensiunii sale crescute. O sangerare mare la nastere poate duce  la un deficit local de sange si glucoza, lucru care poate cauza moartea tesutului din glanda pituitara, conducand la infarct, necroza sau alte probleme vasculare ale glandei care isi pierde abilitatea de a functiona normal.

Agalactia (lipsa laptelui matern) este primul semn al insuficientei hipofizare, restul simptomelor putand deveni evidente mai tarziu in evolutie. 

Sindromul Sheehan - Cauze
Conditiile care cresc riscul sangerarii in timpul sarcinii si al aparitiei sindromului Sheenhan sunt sarcinile multiple (gemeni sau tripleti), probleme placentare cu rol in hranirea fetusului, coagularea intravasculara diseminata (embolie cu lichid amniotic, sindrom Hellp).  Glanda pituitara este forte sensibila la descresterea fluxului de sange de la sfarsitul sarcinii cand aceasta creste fara ca vascularizatia sa creasca corespunzator.

Sindromului Sheehan - Simptome
Afectiunea este caracterizata printr-un deficit global in hormoni hipofizari, lipsa acestora generand aparitia a numeroase simptome precum socul acut, astenie, criza hipoglicemica, absenţa menstruatiei, paloare, pierderea pilozitatii axilo-pubiene, imposibilitatea de a alapta.

Simptomele formei severe a sindromului Sheehan includ cresterea ponderala si apoi scaderea dupa nastere, pierderea parului pubian si a celui axilar, intoleranta la rece, tensiune arteriala scăzuta si atrofia tesutului vaginal şi mamar.

Cazurile medii de disfunctie ale glandei pituitare pot conduce la o intarziere in producerea/instalarea fluxului copios de lapte si o incetinire a procesului alaptarii. Daca nu se secreta prolactina, alveolele pot involua, lactatia poate disparea si alaptarea poate fi suprimata.   

Alte simptome in cadrul sindromului Sheehan sunt pielea uscata, tromboza pituitara sau chiar necroza, oboseala marcata, oligo-amenoree, manifestari de hipotiroidism, uneori niveluri crescute de cholesterol, lentoare in gandire.

Cazurile mai blande, desi cu intarziere in sinteza laptelui, pentru stimularea receptorilor prolactinei din san si pentru folosirea cantitatii oricat de mici de prolactina, pot fi ajutate prin alaptare sau pompare frecventa.  In această perioada poate exista necesitatea de a oferi un lapte suplimentar sugarului, de preferinta lapte de la un donator .

Se afirma ca rolul glandei pituitare este  mai degraba permisiv decât complet responsabil pentru succesul alaptarii. Lauzele,  avand niveluri diferite ale prolactinei, pot produce cantitati suficiente de lapte pentru copilasi. Organismul uman, dispune de rezerve compensatorii pentru a face din lactatie o activitate durabila, controlul autocrin al producerii laptelui putand suplini un mediu hormonal deficitar.

Sindromul Sheehan - Diagnostic
Punerea diagnosticului, se realizeaza prin evaluare de laborator care confirma hipopituitarismul partial sau pe cel cu tiroxina scazuta. Studiile imagistice (RMN si scanarea CT) sunt recomandate pentru excluderea leziunilor in masa.

Sindromul Sheehan - Tratament
Medicatie stimulatoare de prolactina

Referinte:
-BREASTFEEDING AND HUMAN LACTATION, Jan Riordan; Kthleen G. Auerbach, PYTUITARY DISFUNCTON
-MANAGEMENT OF COMMUN Problems in Obstetris and Gynecology, Daniell R. Mishell, Jr; T.MURFPHY Goodwin; Paul F. Brenner, Fourth Edition
-MOSBY’S DICTIONARY, fifth edition
-OBSTETRICS NORMAL & PROBLEM PREGNANCIES, Second Edition, Edited by Steven G. Gabbe; Jennifer RE. Niebyl;   Joe Leigh Simpson
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sheehan%27s_syndrome
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Ischemie

Georgeta Musat, moasa, formator si specialist in alaptare

 
Cursuri