Lauzia

Felicitări! Ai trecut printr-una din cele mai importante experienţe din viaţa ta, iar acum ai un bebeluş. Dacă acesta este primul tău copil, nu ştii probabil la ce să te aştepţi, iar în viaţa ta au loc schimbări majore.
Modificările fizice
1. Lohiile – reprezintă eliminarea din vagin a unei secreţii care, în primele zile după naştere are aspect sângeriu, eventual cu cheaguri de sânge, apoi maroniu şi în final alb–gălbui. Pentru aproximativ 10 zile secreţia se aseamănă unei menstruaţii abundente şi poate continua aproximativ 6 săptămâni în mod intermitent; este cu atât mai puţin abundentă cu cât eşti mai odihnită.
2. Modificările sânilor. Secreţia lactată se instalează în 2-3 zile după naştere. Sânii se întăresc şi devin dureroşi; de folos va fi alăptarea cât mai deasă a bebeluşului printr-o tehnică corectă, compresele sau duşurile calde, consumarea unui pahar de ceai fierbinte  imediat înaintea alăptării, compresele reci pe sâni între supturi purtarea unui sutien care să susţină sânii fără a-i strânge. Prima secreţie este reprezentată de colostru (un fluid alb-gălbui, foarte bogat în substanţe nutritive şi protectoare pentru nou-născut. La începutul alăptării pot apare ragade, areolele şi sfârcurile devin foarte sensibile; soluţia este tot poziţionarea corectă a bebeluşului la sân.
3. Perineul (porţiunea dintre vagin şi rect) poate avea mici fisuri sau chiar a fost incizată în cazul unei epiziotomii. De aceea trebuie menţinută curată (trebuie să te speli şi ştergi mereu dinspre faţă spre spate) şi uscată. Băile de şezut cu gălbenele, rozmarin, lavandă pot grăbi vindecarea, iar compresele cu gheaţă pot diminua durerea.
4. Uterul revine la dimensiunile normale în aproximativ 6 săptămâni, datorită unor contracţii periodice; alăptarea şi masajul local grăbesc acest proces, iar şi compresele cu gheaţă alină durerea imediat după naştere.
5. Vaginul îşi recapătă treptat tonusul muscular şi troficitatea mucoasei; dacă perioada de expulsie a fost mai prelungită sau complicată, musculatura vaginului a fost mai mult afectată şi va trebui să faci exerciţii speciale pentru recuperare şi să eviţi să stai în picioare.
6. Greutatea suplimentară câştigată în cursul sarcinii va fi pierdută treptat (6 luni-1an); în primele zile se pierd rapid aproximativ 4 kg prin eliminarea excesului de apă din organism. Revenirea la greutatea normală este ajutată de alăptare şi de efectuarea exerciţiilor fizice.
7. Constipaţia apare de obicei datorită modificărilor din interiorul cavităţii abdominale, fiind agravată de anestezie. Poate fi ameliorată prin consumarea mai multor fructe, legume, iaurt, cereale integrale şi lichide. În cazurile rebele, medicul îţi poate recomanda anumite laxative.
8. Varicele şi vergeturile îşi ameliorează de obicei aspectul în timp.
9. Hemoroizii se pot agrava sau chiar rupe în timpul naşterii; de folos pentru ameliorarea lor pot fi compresele cu gheaţă, băile reci de şezut, unguente speciale.
10. După cezariană vei resimţi probabil durere pentru mai mult de o lună, având dificultăţi de a sta în picioare, a te ridica din pat şi a merge.                                                                                                                            
Modificări psihice
Este normal ca în primele 2-3 săptămâni după naştere să te simţi mai obosită,  să-ţi vină să plângi din orice, să fii mai tristă, uşor iritabilă, să-ţi faci griji din lucruri minore.
Când să chemi medicul
- dacă ai o sângerare foarte abundentă (mai mult de un tampon schimbat pe oră) cu cheaguri mari de sânge sau miros fetid
- durere persistentă în partea de jos a abdomenului, mai ales dacă e însoţită de febră
- înroşirea şi întărirea unei părţi a sânului, eventual cu febră
- durere şi inflamaţie în zona vaginului
- simptomele psihice persistă mai mult de 3 săptămâni, împiedicându-te să-ţi desfăşori activităţile obişnuite şi să ai grijă de copil
- ai gânduri morbide legate de copil
- te trezeşti mai cu cel puţin 2 ore mai devreme decât de obicei fără a fi deranjată de copil.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr 11

 
Cursuri