Cezariana

Dacă eşti însărcinată îţi pui probabil intrebarea cum vei naşte: pe cale naturală sau prin operaţie cezariană? Cercetarea sustine ca cezariană reprezintă o modalitate nenaturală de aducere pe lume a copilului, implicând mai multe riscuri atât pentru tine cât şi pentru făt: pot apare complicaţii legate de anestezie, hemoragii, lezarea accidentală a diverselor organe, risc mai mare de complicaţii datorită imobilizării prelungite, aderenţe la nivelul cicaticei, infecţii, ocluzii intestinale, tulburări de ciclu şi nu în ultimul rând durerea mai mare şi care durează mai mult timp decât după o naştere pe cale naturală. Spitalizarea poate fi mai indelungata, spre deosebire de naşterea normală în care te poţi externa după 2 zile.
Operaţia cezariană poate fi efectuată în două moduri: prin incizie (tăietură) transversală (de-a latul abdomenului, în partea inferioară, sub musculatură) sau longitudinală, (de-a lungul abdomenului, pe  mijloc, sub buric). Cea de-a doua tehnică nu este de obicei preferată deoarece lasă o cicatrice mai mare şi predispune la complicaţii, dar poate fi necesaă în anumite situaţii de urgenţă.
Există însă anumite situaţii în care operaţie cezariană este absolut necesară, cum ar fi:

În anumite cazuri indicaţia de operaţie este relativă, depinzând de evoluţia sarcinii:

Dacă va fi necesar să-ţi aduci copilul pe lume prin cezariană , după operaţie vei sta aproape o zi  la salonul de terapie intensivă (reanimare) după care vei putea merge în salonul de lăuze, unde ţi se va aduce şi bebeluşul. Este foarte important să încerci să te mobilizezi cât mai repede din pat (a doua zi) pentru a preveni formarea de cheaguri care poate fi foarte periculoasă. Ca după orice operaţie, şi după cezariană vei primi antibiotice pentru a preveni riscul de infectare a inciziei. Dacă observi că pe cicatrice apare puroi sau locul se umflă, se înroşeşte şi devine mai cald, dacă faci febră sau dacă scurgerea de sânge roşu durează mai mult de 4 zile sau devine mai abundentă, ia legătura cu medicul ginecolog. După o cezariană, secreţia lactată se instalează mai târziu decât după o naştere normală. La aprox. 5 zile după externare vei reveni pentru scoaterea firelor neresorbabile. Când ajungi acasă, vei putea face duş, dar baie în cadă vei avea voie să faci abia după 1 lună; contact sexual poţi avea după 2 luni, iar gimnastică pentru musculatura abdominală poţi face doar după 6 luni. După ce ai avut o operaţie cezariană, trebuie să te fereşti să rămâi însărcinată cel puţin un an. Teoretic, la cea de-a doua sarcină poţi naşte şi pe cale naturală.

Articol aparut in revista „Draga mea”/ nr. 4

 
Cursuri