Beneficiile alaptarii pentru copil

“Nou–nascutul are nevoie de trei lucruri:
caldura bratelor mamei,
mâncare si
siguranta data de prezenta materna;
Toate trei sunt satisfacute prin ALAPTARE." (Grantly Dick-Read)

- laptele matern constituie alimentul IDEAL!
- este un lapte viu, nemodificat, care se adapteaza nevoilor nutritionale ale copilului
- contine o ratie elementara echilibrata cuprinzand toate principiile necesare dezvoltarii fizice si psihice
- asigura protectie antiinfectioasa - contine factori care protejeaza copilul de infectii microbiene si virotice si de unele boli (respiratorii, digestive, boli inflamatorii intestinale, diaree), refluxul gastro- esofagian
- scade riscul mortii subite
- reduce  riscurile: diabetului zaharat si cancerelor din copilarie, bolii Krohn sau altor colite hemoragice, bolii Hodgkin,  artritei reumatoide juvenile, hipertensiunii arteriale
- asigura protectia fata de alergii:
    - alergii familiale la proteine alimentare (este importanta alimentatia mamei care daca este alergica trebuie sa evite alimentele alergizante si sa evite deasemenea diversificarea precoce si introducerea laptelui de vaca în alimentatia copilului)
    - exeme
    - astm bronsic - wheezing (respiratie suieratoare)
- reduce riscul de anemie si rahitism la sugar si previne obezitatea la copilul mare
- scade incidenta otitei si necesitatea interventiilor ortodontice
- dezvolta musculatura gurii si fetei cu rol in vorbire
- este ieftin, steril, gata preparat, totdeauna disponibil, la temperatura potrivita, usor accesibil
- alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata asigura in totalitate nevoile nutritive ale sugarului
- studii recente demostreaza ca pruncii alaptati la san au dezvoltarea cognitiva si vizuala de 7 – 10  ori mai buna decat la cei alimentati cu lapte praf
- asigura legatura fundamentala dintre mama si copil cu implicatii in dezvoltarea neuropsihica ulterioara - interdependenta reciproca creata prin alaptare fundamenteaza legatura mama-copil, reducand tulburarile emotionale si de adaptare ale copilului în adolescenta (dependenta creata initial prin alaptare il ajuta sa devina independent ulterior)

Laptele matern ramane alaturi de diversificare o sursa importanta de calorii si substante nutritive si in al doilea an de viata. Pentru copiii din familiile sarace acesta constituie o sursa importanta de hrana, prevenind malnutritia!

 
Cursuri