Alaptatul dupa cezariana sau "Where there is a will, there is a way"

În România numarul operatiiiilor de cezariana creste îngrijorator de la un an la altul; dar nu vreau sa ating aceasta tema. Nu acum. Ceea ce este si mai îngrijorator este numarul proaspetelor mamici care renunta la alaptare, tot în crestere este si el.
Scuze se gasesc de care mai de care:
“Nu am lapte, daca am nascut prin cezariana, cum sa am?”
“Laptele meu nu este bun!”
alap.jpg “Ma doare când alaptez si am facut ragade. Daca îl las sa suga ranile nu se vor vindeca niciodata!

”Mai fetelor (sau domnilor interesati), nu stiu de unde sunt scoase perlele acestea, asa ca voi da vina scurt pe doi pe neinformare. Cu un pic de lectura, cu ajutorul unui consultant în lactatie si un pic mai multa ambitie (sa fim seriosi în primele saptamâni cu un pui mic acasa este mai mult haos) orice este posibil. Chiar si alaptatul dupa cezariana.

Imediat dupa cezariana?! Da!
Dupa experienta prin care am trecut dupa  operatia de cezariana ... credeam ca nu voi putea alapta de nicio culoare.
Ragadele au aparut si ele ca sa îngreuneze situatia, de a doua zi. Sângele curgea de mam-mama, mameloanele cu cratere, un spectacol de groaza. Sa va zic cum se simtea când se lipea vreun material de sâni? Imaginati-va o julitura în genunchi de care s-a lipit pansamentul si înmulteste  cu …. o mie? Putin spus.

V-ati speriat? Nu va mai vine sa alaptati? Dar daca v-as spune ca relele astea nu au durat mai mult de o saptamana si ca, la 10 luni dupa nastetere înca alaptez? Ce cadou mai frumos puteti sa îi faceti copilasului vostru decât sa îl alaptati? Bucurie pe care o veti resimti din plin: micutul la sân, uitându-se cu ochii mari la tine, zâmbind printre supturi si simtindu-se protejat si iubit, punând mânuta lui mica pe piept si tinându-se strâns. Exista ceva mai frumos?!
Ce puteti face pentru rani? Garmastanul ajuta. Lanolina ajuta. Sânii scosi la aer ajuta. Totul poate fi de folos când exista ambitie. Stiti vorba aia? Where there is a will, there is a way!
Cum a fost la mine: ghinionul a fost o complicatie în urma clismei ce a urmat dupa operatie. Motiv pentru care m-am deshidratat cumplit, nu puteam mânca sau bea lichide.
Vineri l-au scos pe micut, sâmbata l-am vazut si i-am dat titi (sau ma înfoiam eu ca îi dau…), duminica am ajuns acasa  si am constatat ca … nu e laptic! La mai bine de 48h de la nastere. Oricine ar fi renuntat si s-ar fi împacat cu ideea.

Am pus mâna pe telefon, disperata, plângând, am sunat-o pe dna. Georgeta Musat, un om cât o mie, cu specializari si diplome câte-n luna  si în stele, o voce blânda, optimista si încrezatoare în puterile fiecarei mame de a putea alapta. M-a linistit, m-a sfatuit ce pot face pentru a nu agrava situatia pâna va reusi sa ajunga la mine.
Marti dimineata, la 96h de la nastere, ... cu un zâmbet cald pe buze, era la mine: hai sa ne apucam de facut laptic! M-a învatat cum sa îmi fac masaj, sa stimulez lactatia, cum sa manânc si ce, cât si ce lichide sa beau. M-a calmat si m-a asigurat ca voi alapta... am reusit sa  scot primii 4 ml de lapte. Cât de putin e 4 ml, stiti? Nu 40 ml, 4 ml! Da, ati citit bine. Era colostrul! Înca era acolo! De bucurie am plâns ca nebuna. O mie de sfaturi si de încurajari de care aveam nevoie mai mult ca de aer, vizite si alte sfaturi.
La mai putin de o saptamâna de pus la sân, mâncat bine, baut ceai de fenicul si chimion si masaj, masaj, masaj – alaptam exclusiv!

Suna prea bine pentru a fi adevarat, nu-i asa? Dar nu este! Daca vreei orice se poate! Daca sunteti din Bucuresti si nu numai si va doriti sa alaptati, dna Musat organizeaza si cursuri prenatale. Eu acolo am învatat atât de multe despre bebelusi, nutritie, pâna si cum sa pun un pampers sau cum sa tin un bebelus în brate. Pare usor dar habar nu aveam eu cât este de complicat de fapt.

Ragadele au trecut mai greu. Am strâns din dintii de fiecare data când îl puneam la sân. Dar s-au vindecat în cele din urma, fara sa bag de seama s-au dus. Igiena stricta este obligatorie si masajul.
Pot spune cu mâna pe inima ca a meritat toata durerea, tot chinul, trezirile din miezul noptii, mulsul manual, masajul pieptului, kilogramele în plus si fiecare lacrima. Pentru mine nu exista  reusita mai mare ca aceea a alaptatului.
Înca o data, multumiri, cu întarziere, unei mame, unui om cu suflet si daruinta, fara de care nu as fi putut alapta: dna. Georgeta Musat. Va multumesc ca existati!

Disclaimer: A nu se întelege ca  învinovatesc mamele care din motive obiective chiar nu reusesc sa alapteze.

Categories: Nașterea, Primul an |

Tags: alaptat, alaptatul si cezariana, cezariana, consultant in alaptare, cum sa alaptez dupa cezariana, cursuri prenatale, pot alapta dupa cezariana, ragade, sfaturi alaptare

15/08/2013 by GâsculiÈ›a

Mai multe AICI
http://gasculita.wordpress.com/2013/08/15/alaptatul-dupa-cezariana/#more-2998

 
Cursuri